امنترین پیامرسانهای دنیا کدامند؟| مواردی که باعث امنیت می شود
امنیت پیامرسانها موضوعیست که با پیشرفت ارتباطات، مهمتر میشود. هرچه این ارتباط وسیعتر شود امکان نفوذ اطلاعات نیز بیشتر میشود. در این مقاله پنج تا از امنترین پیامرسانهای سال 2023 را معرفی و بررسی خواهیم کرد.
امنیت پیامرسان
پیش از هر چیز باید بدانید که ملاک امن بودن یک پیامرسان این موارد است:
• رمزنگاری سراسری
• منبع باز (open source)
• ذخیرهی موقت پیام (ذخیره نکردن در سرورهای پیام رسان)
• میزان اطلاعاتی که از شما دریافت میکند.
از طرفی به دلیل تغییر نوع ارتباط از جانب اپراتورها، حتی ارسال کد به سیمکارت شما امنیت لازم را فراهم نمیکند. با توجه به سیر تحول سیمکارتها و یک پارچه شدن خدمات اپراتورها، ارتباطات شما راحتتر ردیابی میشود، پس نیاز به پیامرسان امن دارید
پیامرسان سیگنال امنترین
ویژگی شاخص:
1. رایگان است.
2. امکان تماس بدون شماره و فقط از طریق اکانت امکان پذیر است.
3. سرعت بسیار بالا
4. پیامها با قویترین پروتکلها رمزنگاری شدهاند.
5. منبع باز است.
اگر بخواهیم امنیت سیگنال را با تلگرام مقایسه کنیم باید اینطور بگوییم که این پیامرسان را تا به حال کسی نتوانسته هک کند؛ در اینجا منظور از هک، صرفا هک یک اکانت نیست بلکه هک کل اطلاعات کاربران است. در مقایسه با تلگرام، باید بگوییم که ضعف تلگرام دقیقا از اینجا شروع میشود که تنها در حالت چت امن اطلاعات را کد گذاری میکند و در حالت عادی از رمزنگاری خبری نیست. منظور از رمزگذاری این است که در حالت عادی چتهای شما در سرور ذخیره نشود.
در مورد سیگنال اطلاعات چه صوتی چه متنی رمزگذاری میشوند و از دادهای خروجی گرفته نمیشود. امنیت آن در حدیست که اگر شخصی از صفحهی چتش با شما اسکرینشات بگیرد، سیگنال سریعا شما را مطلع میکند (نوتیف میفرستد.).
تلگرام
ویژگی شاخص:
1- رایگان است.
2- امکان چت تنها با آیدی وجود دارد
3- عدم ذخیره سازی اطلاعات در سیکرت چت
4- پروتکل امنیتی آن حتی در ضعیف ترین حالت ارتباطات قوی عمل میکند.
5- بیشترین تعداد کاربر را دارد.
ارتباط امنی که تلگرام برای کاربرانش فراهم کرده؛ نوع MTProto ست. این نوع پروتکل حتی در ضعیفترین ارتباط اینترنت باز به خوبی کار میکند. اطمینان سازندگان تلگرام بر امنیت برنامهی خود به حدیست که برای یافتن هر نوع باگ نفوذی، 300 هزار دلار جایزه تعیین کرده است.
پیام رسان Session
ویژگی شاخص:
1- برای ثبت نام هیچ اطلاعاتی از شما نمیگیرد (حتی ایمیل).
2- رمزگذاری end to end استفاده میکند.
3- سرورهای سشن غیر متمرکز است.
4- متن باز است.
سشن از شبکهی لایهای استفاده میکند که اطلاعات نیز به صورت لایهای رمزگذاری شده و در اختیار node های مختلف قرار میگیرند. از طرفی هیچ کدام از این نودها به تمامی اطلاعات به طور یکسان دسترسی ندارد. و این ویژگی مثل یک سد بتنی، غیر قابل نفوذ است.
پیامرسان wire
ویژگی شاخص:
1. امنترین اپلیکیشن در زمینه تماس صوتی و تصویری
2. امکان کنفراس ویدیویی
3. اطلاعات صوتی و ویدیویی نیز رمزنگاری شده است.
4. دچار قطعی یا اختلال نمیشود.
وایر یک پیامرسان سوئیسیست که در سال 2014 توسط توسعهدهندگان پیشین اسکایپ منتشر شد، ویژگی قابل توجه آن، رمزگذاری ارتباطات ویدیویی و تماس صوتی، میباشد. این ویژگی هنوز هم در اپلیکیشنهای مشابه آن، مانند تماس واتساپ، وجود ندارد.
امکانات دیگر وایر مثل؛ حذف پیام از سرور، امکان ارسال هر نوع فایل با پسوند متفاوت و کیفیت بالای تماسهای تصویری و برگزاری کنفرانسهای ویدیویی با ظرفیت 10 نفر و کاملا رمزنگاری شده، وجود دارد.
اپلیکیشن تریما (Threema)
ویژگی شاخص:
1- پس از دریافت اطلاعات توسط کاربر، آن را از سرور خود حذف میکند.
2- امکان اشتراک لوکیشن و مسیریابی را به صورت حرفهای فراهم کرده است.
3- نسبت به سایر اپهای مشابه، تعداد کاربران بیشتری دارد.
تنها مشکل تریما، پولی بودن آن است. این اپ به قیمت 2.99 دلار در گوگل پلی عرضه میشود، که از دید کاربران این پیامرسان ارزشش را دارد. در ایران امکان استفاده از نقطهی کرک شدهی آن وجود دارد، اما بسیاری از خدمات آن به خاطر عدم حمایت از لوکیشن ایران، غیر فعال هستند.
پیامرسان داست dust
ویژگی شاخص:
• صد درصد رایگان است.
• پیام پس از دریافت گیرنده به طور خودکار حذف میشود.
• قابلیت اسکرین شات وجود ندارد.
• رمز نگاری end to end
• سرعت بالا در ارسال پیام
• قابلیت حذف خودکار پیام از سرور
امنیت پیامرسان داست به گونهایست که خود شرکت نیز به پیامهای شما دسترسی ندارد، چون چیزی روی سرور خود ذخیره نمیکند. امکان پاک کردن پیام برای دو طرف نیز وجود دارد و به هیچ عنوان امکان اسکرین شات از صفحهی چت وجود ندارد، حتی اگر شخص مقابل با اسکرینشات مشکلی نداشته باشد.
اپلیکیشن المنت
المنت بر اساس شبکهی ماتریکس کار میکند که در حال حاضر آن را به امنترین اپلیکیشن پیامرسان تبدیل میکند. هرچند با کاربردی تلگرام و سیگنال نیست، اما از نظر امنیت در حال حاضر حرف اول را میزند. این پیام رسان بر روی پروتکل ماتریکس مجهز شده، موردی که باعث میشود این اپ قابل رمزگشایی نباشد. از لحاظ کارایی و رابط کاربری شبیه تلگرام نیست، اما به دلیل امنیت بالا، توسط نهادهای امنیتی و دولتی مورد استفاده قرار میگیرد.
ویژگی شاخص:
1- امکان برقراری ارتباط از طریق، ویدیو، ویس کال، متن و...
2- مناسب برای برقراری ارتباطات داخل سازمانی
3- چت غیرمتمرکز بر اساس چارچوب منبع باز Matrix (دارای سرور متمرکز نیست.)
4- قابل مسدود شدن نیست، حتی در مواقع قطعی کامل نت (اینترنت ملی)، باز هم کار میکند.
دو شاخصهی اصلی در امنیت
بلاکچین و اپن سورس بودن یک اپلیکیشن، بیشتر در پیامرسانها جنبهی مثبت داشته و آن اپلیکیشن را قابل اعتمادتر میکند.
فناوری بلاکچین
فناوری بلاکچین؛ عامل تمرکز زادایی، شفافیت و امنیت بسیاری از اپلیکیشنهای امروزی به ویژه پیامرسانها میباشد. چیزی که در دههی اخیر در گسترش حریم خصوصی افراد نقش اصلی را داشته؛
اپن سورس
همانطور که از نامش پیداست، یعنی در منبع کد آن، امکان تغییر و رفع باگ وجود دارد که به خودی خود یک شیوهی توسعهی نرمافزار است. در اصل کد اصلی در اختیار متقاضیان قرار گرفته و آنها امکان تغییرات و سفارشی سازی نرمافزار را دارند، همین موضوع شفافیت این اپها را نشان میدهد. ناگفته نماند اشخاص امکان تغییرات جزئی در کد را دارند و تغییرات نیز تحت نظر صاحب اپ انجام میشود. مهم ترین مزایای این نرمافزارها رایگان بودن آن و امکان شخصی سازی آن است.
از طرفی به خاطر داشته باشید یکی از مواردی که باعث حفظ امنیت شما در اپلیکیشنها میشود، حفظ اطلاعات شخصی است. برای مثال اگر زمانی قصد فروش سیمکارت 0912 خود را کردید، خیلی سریع پیامرسان خود را به شمارهی جدید آپدیت کنید، به طور کلی نیز بهتر است به جای شمارههای سیمکارتهای عادی، از شمارههای مجازی استفاده کنید
حرف آخر
فراموش نکنید یک پیامرسان با تمامی امن بودنش، در 3 صورت برای شما ناامن میشود، کلیک بر روی لینکهای ناشناس، عدم به روز رسانی اپ و استفاده از نسخههای غیر رسمی، امکان نفوذ به اطلاعات شما را فراهم میکند.